Warmtepomp

Een warmtepomp werkt op elektriciteit en maakt slim gebruik van de al aanwezige warmte in natuurbronnen. Deze warmte wordt gebruikt als energie om nog meer warmte op te wekken. Dat is slim, want dat scheelt elektriciteit!

In Nederland is de meest voorkomende vorm van verwarming een cv-ketel gestookt op gas. De gasvoorraad is niet voor eeuwig en alternatieve warmtebronnen zijn hoognodig. Verreweg het populairste alternatief is de warmtepomp. STIEBEL ELTRON heeft twee type warmtepompen: de lucht-water warmtepomp en de brine-water warmtepomp.

Wat zijn de verschillen hiertussen en hoe werkt een warmtepomp? Dat lees je op deze pagina.

Lucht-water warmtepomp

De lucht barst van energie. De lucht-water warmtepomp, die afhankelijk van het model binnen of buiten staat, wordt door een stil werkende ventilator gevoed met buitenlucht. Een warmtewisselaar onttrekt energie aan deze lucht, die door de warmtepomp in bruikbare warmte voor de woning omgezet wordt. Een lucht-water warmtepomp zet de buitenlucht dus op een energiezuinige manier om in warm water voor je sanitair of centrale verwarming. Het is een milieuvriendelijk alternatief voor de traditionele verwarmingsketel en maakt gebruik van aardgas of andere fossiele brandstoffen overbodig. Lees verder >>

Brine-water warmtepomp

Warmte winnen uit de eigen grond en bodem. Zelfs bij ijskoude buitentemperaturen is er diep in de aarde een vrijwel constante temperatuur. Daar maken onze moderne bodem-water warmtepompen gebruik van. Daarbij bereiken deze type warmtepompen de hoogste rendementen! Ook bij buiten temperaturen onder nul genereren ze uit één eenheid stroom nog tot vijf eenheden warmte. Met een bodemboring is in de zomer gratis koeling mogelijk. Lees verder >>

Warmtepomp buiten of binnen?

De installatie van een warmtepomp lucht/water kan zowel binnen als buitenshuis, dus ofwel buiten in de tuin of bijvoorbeeld in de kelder of een bergruimte. De brine-water warmtepompen worden altijd binnenshuis opgesteld. Lees verder >>

Renoveren of nieuwbouw?

Een warmtepomp voor elk project. Door de lage installatiekosten is de lucht-water warmtepomp niet alleen gunstig in aanschaf, maar ook geschikt voor de vervanging van een bestaand verwarmingssysteem bij renovatie. Maar ook in nieuwbouw is deze verwarmingstechniek door de efficiëntie gestandaardiseerd en wordt dit vaak ingezet in energiezuinige en nul-op-de-meter woningen. Met STIEBEL ELTRON warmtepompen heb je bewezen techniek in huis.

Warmtepomp in de winter

Lucht is gedurende het hele jaar beschikbaar maar kan tijdens de wintermaanden koud zijn, waardoor het soms minder efficiënt lijkt. De STIEBEL ELTRON lucht-water warmtepompen zijn ontworpen om ook in koude omstandigheden optimaal te presteren. De temperatuur van de aarde schommelt echter weinig, aan het begin van het stookseizoen zal deze boven de 11 graden zijn en aan het eind van de winter ca. 3 graden. Omdat het stookseizoen in de winter valt is het rendement van de brine-water warmtepomp in de winter beter dan bij een lucht-water warmtepomp, immers hoe kleiner het verschil in temperatuur tussen bron en doel hoe hoger het rendement kan zijn.

Koelen en ventileren

Elke warmtepomp kan standaard ingezet worden voor verwarming en warm water.
Afhankelijk van het model dat je kiest zijn er ook modellen die kunnen koelen. Dit is bij een brine-water warmptepomp afhankelijk van de diepteboring. Er zijn lucht-water warmtepompen die naast koelen ook kunnen ventileren. Het ideale klimaat bij jou thuis, het hele jaar door!

Brine- of Lucht-water warmtepomp?

Hieronder de grootste verschillen op een rij:

  • Een lucht-water warmtepomp is over het algemeen wat goedkoper om te plaatsen dan een brine-water warmtepomp.
  • De brine-water warmtepomp heeft daarentegen een hoger rendement (in de winter).
  • Sommige types lucht-water warmtepompen kunnen ventileren, dit kan een brine- water warmtepomp niet.
  • Een brine-water warmtepomp staat altijd binnen. Een lucht-water warmtepomp kan zowel binnen- als buitenshuis geplaatst worden afhankelijk van het type.
  • Voor sommige types brine-water warmtepompen heb je een diepteboring of graafwerken nodig voor de installatie, hiervoor heb je een vergunning nodig.

Lees meer over een lucht-water warmtepomp of brine-water warmtepomp.

Hoe werkt een warmtepomp?

Of je nou kiest voor een lucht of brine water warmtepomp beide werken ze in de basis hetzelfde. Eigenlijk net zo simpel als een koelkast, alleen dan andersom. In deze video leggen we het je graag uit!

Waar haalt een warmtepomp haar warmte vandaan?

Er zijn verschillende typen warmtepompen. Een van de grootste verschillen is waar de warmtepomp de warmte vandaan haalt. Nieuwsgierig hoe dat werkt? Bekijk dan deze video!