Wat is een warmtepomp?

Wat is een warmtepomp?

Een warmtepomp is een alternatieve, milieuvriendelijke en bovendien rendabele manier om uw woning te verwarmen en warm water te produceren. Het principe is eenvoudig: de warmte van buiten wordt naar binnen gehaald.

Een warmtepomp is dus vergelijkbaar met een koelkast, alleen verloopt de werking omgekeerd. 

Bij een koelkast wordt de warmte immers van binnen naar buiten geleid. Onze aardbol is een onuitputtelijke bron van energie. De aardbodem, het grondwater en zelfs de lucht die we inademen zitten boordevol energie.

Een warmtepomp zet die energie om in warmte die gebruikt kan worden om uw woning en water voor keuken en badkamer te verwarmen. Met een warmtepomp maakt u dus gratis gebruik van de energie die de natuur ons levert.

Waarom zou u dan nog geld uitgeven aan stookolie, gas en elektriciteit? U zult niet alleen uw energiefactuur fors zien dalen, maar ook uw steentje bijdragen aan het milieu.

Doordat een warmtepomp gebruikmaakt van duurzame energie, heeft de pomp een zeer lage uitstoot van CO₂. Een win-winsituatie dus.

Bereken eenvoudig uw potentiële besparing door even contact met ons op te nemen en vraag geheel vrijblijvend een offerte op. 

De werking van een warmtepomp

Een warmtepompsysteem kan het best worden voorgesteld als een circuit waarin een vloeistof wordt rondgepompt. In dit circuit passeert de vloeistof achtereenvolgens een verdamper, een compressor, een condensor en een expansor. De vloeistof krijgt haar warmte uit de natuur en wordt naar de verdamper van de warmtepomp geleid. Deze verdamper zorgt ervoor dat de vloeistof een gasvormige toestand aanneemt. De verdampte vloeistof wordt vervolgens samengedrukt in een compressor, waardoor de druk en dus ook de temperatuur stijgt.

 

 

 

Hierdoor komt een bepaalde hoeveelheid warmte vrij, die wordt afgegeven aan een warmteafgiftesysteem dat zorgt voor centrale verwarming, warm water voor douche en vaatwas, etc. Doordat de damp warmte heeft afgestaan, condenseert deze weer tot vloeistof. De vloeistof stroomt vervolgens naar het expansieventiel, waar de druk en daarmee ook de temperatuur opnieuw wordt verlaagd. De cirkel is rond, het proces kan opnieuw beginnen.

Als u uw woning door middel van een warmtepomp wilt verwarmen, hebt u een verwarmingssysteem met een groot oppervlak nodig. Daarom wordt bij de installatie van een warmtepomp bijna altijd gekozen voor vloerverwarming, muurverwarming of plafondverwarming.

 

De soorten warmtebronnen

Een warmtepomp is dus een apparaat dat energie kan onttrekken aan verschillende soorten warmtebronnen uit de natuur. De keuze van de warmtebron hangt niet alleen af van uw persoonlijke voorkeur, maar ook van uw woning en tuin.

Bij de installatie van een warmtepomp moet dus met het gehele plaatje rekening gehouden worden. De meest gebruikte warmtebronnen zijn de aardbodem, grondwater en lucht. De aardbodem is een goede warmtebron, aangezien die redelijk stabiel is qua temperatuur.

Een warmtepomp kan zijn warmte uit de aarde halen met behulp van een verticaal of horizontaal buizennetwerk. Bij een verticaal netwerk worden de buizen verticaal in de grond gebracht, zo’n 50 à 150 meter diep. Deze techniek is bijna altijd toepasbaar en wordt ondersteund door een erg stabiele brontemperatuur.

Bij een horizontaal netwerk worden de buizen op een diepte van ongeveer 70 centimeter ingegraven. Ook deze techniek is bijna overal toepasbaar. Hoewel de warmte van de bovenste grondlaag afhankelijk is van het seizoen en de hoeveelheid zon, houdt de aardbodem desondanks een tamelijk constante temperatuur aan. Warmte onttrekken aan de aarde is dus hoe dan ook zeer rendabel.

Ook grondwater is een belangrijke warmtebron. In de ondergrondse aardlagen zit water met een redelijk constante temperatuur die altijd meer dan 0°C bedraagt. Het water zal dus altijd warmte kunnen afgeven, wat deze techniek zeer rendabel maakt.

Daarnaast kan een warmtepomp ook energie halen uit de buitenlucht die we allemaal inademen. Wist u dat de buitenluchttemperatuur in Nederland gemiddeld 10°C bedraagt? Buitenlucht bevat dus veel bruikbare energie voor een warmtepomp. Onze warmtepompen zijn zelfs in staat om bij -20°C nog energie uit de buitenlucht te halen. U kunt zich inbeelden wat het effect zal zijn bij 20 of zelfs 30°C! De energie uit de buitenlucht wordt in de warmtepomp omgezet in bruikbare warmte die ervoor zorgt dat uw woning en tapwater de door u gewenste temperatuur aannemen. Zo heeft u altijd het gewenste comfort binnen handbereik, welk systeem u ook kiest.