Vergelijking met andere verwarmingssystemen

Vergelijking met andere verwarmingssystemen

Als we het gemiddelde energieverbruik van een huishouden in Nederland nader bekijken, dan zien we dat maar liefst 70% van de energiekosten naar de verwarming van de woning en het tapwater gaat. Er bestaan tegenwoordig allerlei manieren om onze woning te verwarmen, en we willen dit allemaal zo goedkoop en duurzaam mogelijk doen zonder te hoeven inboeten aan comfort. U kunt dus maar beter twee keer nadenken bij het kiezen van een verwarmingssysteem. Bereken eenvoudig uw potentiële besparing door contact met ons op te nemen en vraag geheel vrijblijvend een offerte op.

De meeste woningen in Nederland worden door een centrale verwarmingsinstallatie verwarmd. Simpel gezegd verwarmt de cv-ketel het water (door middel van verbranding van gas) dat vervolgens via een netwerk van buizen wordt doorgegeven aan de radiatoren in een woning. De cv-ketel verwarmt daarnaast ook water voor keuken en badkamer.

Een centrale verwarmingsinstallatie kan op verschillende energiebronnen werken. De meest gebruikte bron in Nederland is gas. Dit heeft een controleerbare prijs en kan uw woning zeer snel opwarmen. Het is echter geen duurzame, maar fossiele energiebron die alsmaar schaarser wordt. Om warmte te kunnen creëren dient gas verbrand te worden, waardoor CO₂ vrijkomt. Erg milieuvriendelijk en gezond is deze energiebron dus niet.

 

   

 

 

Naast de traditionele cv-ketel bestaat er ook zoiets als een HR-ketel. Deze ketels, die ook op gas of stookolie werken, kunnen een aanzienlijk deel van de waterdamp die vrijkomt bij de verbranding van de energiebron laten condenseren en opnieuw doorgeven aan het buizennetwerk. HR-ketels verbruiken op die manier minder energie dan traditionele cv-ketels en hebben een hoger rendement. Er zijn minder fossiele brandstoffen nodig, wat resulteert in een lagere uitstoot van CO₂.

Ook worden woningen nog wel verwarmd met behulp van een kachel. Er zijn verschillende soorten op de markt. Denk maar aan een gaskachel, een pelletkachel en een speksteenkachel. Een gaskachel kan een ruimte in een mum van tijd verwarmen en de vlammen zorgen voor een aangename sfeer. De verbranding van gas levert echter zo veel warmte op dat deze niet allemaal benut kan worden. Een gaskachel lost dit probleem op door het teveel aan warmte via een schoorsteen naar buiten te leiden.

Op die manier gaat veel warmte verloren en heeft een gaskachel een inefficiënt energiegebruik. Een pelletkachel is een kachel die kleine stukjes gerecycleerd en samengeperst hout verbrandt. Deze snippers hout zijn erg goedkoop en milieuvriendelijk. Om deze houtsnippers te maken kapt men namelijk geen nieuw hout, maar maakt men gebruik van restafval. Ook deze soort kachel zorgt voor meer sfeer in uw woning. Een speksteenkachel is een houtkachel gemaakt uit een natuursteen dat de eigenschap heeft om in een korte tijd veel warmte op te nemen. De steen geeft de opgeslagen warmte vervolgens zeer langzaam af gedurende de rest van de dag.

De laatste jaren wordt er als verwarmingssysteem meer en meer voor een warmtepomp geopteerd. En waarom ook niet? Naast de eigenschappen van bovenstaande systemen, biedt de warmtepomp vele voordelen.

Onze aardbol is een onuitputtelijke bron van energie. De aardbodem, het grondwater en zelfs de buitenlucht die we inademen zitten boordevol energie. Een warmtepomp maakt gratis gebruik van deze energie om uw woning en sanitair water te verwarmen.

Waarom dan nog geld uitgeven aan stookolie en gas? Een warmtepomp is daarnaast ook een van de zuinigste en milieuvriendelijkste verwarmingssystemen.

Als u een traditionele verwarmingsinstallatie vervangt door een warmtepomp, kunt u voor 75% van de warmtebehoefte van uw huis gebruik maken van gratis energie uit de natuur.

In de praktijk betekent dit een besparing van tot wel 30% op uw energienota. Fossiele brandstoffen zijn niet langer nodig. 


Hierdoor stoot een warmtepomp tot wel 50% minder CO₂ uit dan een stookolieketel, 40% minder dan een gasketel en 30% minder dan een condensatieketel. Ook ligt het rendement van een warmtepomp veel hoger. Een traditioneel verwarmingssysteem kan een maximaal rendement hebben van 100%. De benodigde energie is in het gunstigste geval namelijk gelijk aan de uiteindelijke warmte die er wordt geproduceerd. Een warmtepomp daarentegen, heeft minder energie nodig om evenveel warmte te kunnen opwekken en heeft dus een uiterst hoog rendement.

Door een warmtepomp te installeren en energie uit de natuur te benutten, bent u dus onafhankelijk van de alsmaar schaarser en duurder wordende fossiele brandstoffen zoals gas en stookolie. U vermindert uw CO₂-uitstoot en verkleint uw ecologische voetafdruk. De natuurlijke energiebronnen staan onbeperkt en bovendien gratis tot uw beschikking. Door het hoge rendement kan een warmtepomp met weinig stroom het gehele jaar door een aangename temperatuur in uw woning garanderen.

 

 

CV-ketel Condensatieketel Gaskachel Pelletkachel Speksteenkachel Warmtepomp
Rendement             
Duurzaamheid           
CO₂-uitstoot           
Comfort               

 

Een kWh electra kost ongeveer 22,7 Eurocent; veel hoger dan omgerekend een kWh gas (6,6 Eurocent), stookolie (10 Eurocent), propaan (5,8 Eurocent), kolen (3,6 Eurocent), droog hout (4,4 Eurocent) en stadsverwarming (8,1 Eurocent). Maar dan moet u wel het rendementsgetal er op loslaten. Als dat voor een warmtepomp 4,6 is, dan mag je 22,7 delen door 4,6, en dan kom je op 4,9 Eurocent per kWh uit.