Besparen op energienota

Besparen op energienota

Een van de grote voordelen van een warmtepompinstallatie is dat u fors kunt besparen op uw energiefactuur. Een warmtepomp heeft namelijk een zeer laag energieverbruik. Gezien de alsmaar stijgende energieprijzen, is dit voordeel vandaag de dag meer dan welkom.

Om de uit de natuur verkregen energie in warmte om te zetten, heeft de warmtepompinstallatie alleen elektriciteit nodig. U hoeft geen gas meer te gebruiken om uw woning en tapwater te verwarmen en bespaart zo op de vastrechtkosten hiervan. Dit zijn vaste kosten die u betaalt om onder andere aangesloten te zijn op het energienet. Dit vaste bedrag staat volledig los van uw verbruik en neemt tegenwoordig alleen maar toe. U ziet het: het is geen overbodige luxe om minder afhankelijk te zijn van gas.

Driekwart van de energie die nodig is om uw woning te verwarmen en warm water te produceren haalt de warmtepomp gratis uit de aardbodem, het grondwater of de buitenlucht. De overige kwart aan elektriciteit is nodig om uw warmtepomp van stroom te voorzien en goed te doen functioneren. Als u een traditionele verwarmingsinstallatie op gas vervangt door een warmtepomp, kunt u dus tot 75% van de warmtebehoefte van uw huis dekken met gratis energie uit onze natuur. In de praktijk betekent dit een besparing op uw energienota van tot wel 30%. Bereken wat dit voor u betekent en reken uit wat uw potentiële besparing is door even contact met ons op te nemen.

 

Tegenwoordig wordt een warmtepomp vaak gecombineerd met zonnepanelen of een zonneboiler. Dergelijke combinaties zorgen ervoor dat ook de resterende kwart aan elektriciteit gratis en milieuvriendelijk kan worden opgewekt. Een warmtepomp kan u op die manier dus tot wel honderd procent gratis warmte geven, waardoor u volledig energieonafhankelijk kunt zijn.

De meeste warmtepompen produceren ongeveer vijf keer meer warmte dan de energie die ze verbruiken. Daar waar een klassiek verwarmingssysteem een maximaal rendement van honderd procent heeft, heeft een warmtepomp een veel hoger rendement. Bij een klassiek verwarmingssysteem is de benodigde energie in het meest gunstige geval gelijk aan de uiteindelijke warmte die er wordt geproduceerd. Een warmtepomp, daarentegen, heeft minder energie nodig om evenveel warmte te kunnen opwekken en heeft dus een uiterst hoog rendement.

Een warmtepompsysteem vraagt in vergelijking met een klassiek verwarmingssysteem een hogere investering. Deze meerinvestering in uw woning wordt, door het lage energieverbruik van een warmtepomp, echter al na een aantal jaren ruimschoots terugverdiend. Indien u daarbij nog bedenkt dat een warmtepomp tot een verbetering van het energielabel van uw woning kan leiden, zal niets u nog weerhouden deze zinvolle stap in de toekomst te zetten.